Jak zdjąłem tapicerkę klapy bagażnika to zobaczyłem taki wystający coś a la kołek w którym jest stara śruba i pytanie czy nowa się będzie w samej klapie trzymac ?
Mechanik - Gdansk / Trojmiasto
Zwiń
X
-
Mechanik - Gdansk / Trojmiasto
Temat z lamusa troche odgrzebany (http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=13840)... Nie bylo za wiele odpowiedzi, a tez sie zastanawiam gdzie jezdzic po fachowa robote, za przyzwoite pieniadze.
Bylem popytac u p. Matczaka (Gdansk, Walowa), za rada plebana. Pleban polecal, kasowo faktycznie rozsadnie (rozrzad, drobne wymiany w zawieszeniu), tylko warsztat troche skromnie wyglada Nie jest to najwazniejsze, ale tak z ciekawosci, ktos jeszcze korzystal z uslug p. Matczaka?
A co z tym serwisem w Rumi (http://www.skodaserwis.pl/, polecany przez gintera)? Ktos moze cos jeszcze o nim powiedziec? Cenowo podobnie jak u Matczaka, tylko nie wiem czy warto z Gdanska az o Rumi cisnac.
Znalazlem tez to na forum - Autoklinika.
A moze jest cos jeszcze innego godnego polecenia?
Z gory dzieki za info!Jarek
-
-
ja robie u Matczaka swoją Felcię od początku i jak dla mnie bardzo uczciwy koleś, często dostaje rabat jako stały klient, poza tym jest moim klientem od pewnego czasu i kupuje oleje, nie naciąga, mówi co kiedy nalezy wymienić, z czym można jeszcze polatać, ogólnie złego słowa nie powiemFiltry, oleje, aku, żarówki, FB http://www.facebook.com/pages/Filtry...23022111087185 lub http://www.filters.com.pl
Komentarz
-
-
Minęło trochę czasu odkąd pytałem o polecane warsztaty. Póki co jestem zadowolony z tune-upa Robiłem u nich rozrząd i kilka piardów.
Jak chodzi o elektrykę, raz totalnie padło mi auto (nie działało nic oprócz świateł w kabinie i na drzwiach, radio i CZ - zrobili mi to sprawnie w O.K. Serwis, Andrzej Bystry na Wileńskiej. Tu więcej informacji: http://www.okserwis.pl/ok/index.php?...835&Itemid=100 (notabene, jeden z kabli zasilających się przepalił).Jarek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sygnivZamierzam wymienić rozrząd w O1 1,9tdi. Czy miał ktoś doczynienie z Global Auto Service Dariusz Winerowicz na Czarnym Dworze? Będę wdzięczny za opinię.
Ale najpierw chcę zlokalizować wyciek oleju (przy narkętce jest sporo oleju mimo, że mocno dokręcam). Kto może polecić dobrego i skrupulatnego mechanika.
Oprócz rozrządu i oleju (mam już płyn do wymiany i filtry), chcę wymienić łożysko w sprzęgle, o ile nie będzie do wymiany całe sprzęgło z dwumasem.
Namiary na lakiernika też chętnie przyjmę - w okolicach trójmiasta. Ostatnio robiłem w SCHEWE i pomalowali mi dodatkowo zderzak, ale okazało się, że wcześniej zmienili na taki o innym kolorzeOctavia Tour ICE+
President Harry II ASC + Florida :: AUDIO BLAUPUNKT Hamburg MP68 :: głośniki seria + wygłuszenie
Komentarz
-
-
odkąd 3 lata temu przejechałem się na autoryzowanym serwisie serwisuję się we wspomnianym skoda serwisie w Rumi-z czystym sumieniem polecam-znają te auta na wylot-nie naciągają na wydatki-wręcz można zaoszczędzić bo mają dużo części z rozbiórek-w cenie chińskiego dostałem u nich oryginalne serwo hamulcowe które śmiga u mnie już ze dwa lata
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez caprimanodkąd 3 lata temu przejechałem się na autoryzowanym serwisie serwisuję się we wspomnianym skoda serwisie w Rumi-z czystym sumieniem polecam-znają te auta na wylot-nie naciągają na wydatki-wręcz można zaoszczędzić bo mają dużo części z rozbiórek-w cenie chińskiego dostałem u nich oryginalne serwo hamulcowe które śmiga u mnie już ze dwa lata
Wymiana sprzęgła i dwumasu, oleju i filtra, rozrządu.
Wszystko sprawne, autko bardziej żwawe, niestety pali więcej. Doczytałem, że takie problemy mogą wyjść po zmianie rozrządu, ale właściciel wspomnianego warsztatu polecił mi sprawdzenie na baku, bo może komputer zaczął nagle przekłamywać.
Ciekawe zresztą, czy komputer może się przeprogramować? I czy odłączenie na dłużej klem zresetuje i od nowa "będzie się uczył" ilości spalania? Taka teoria padła w rozmowie telefonicznej.
W trasie przy jeździe ok 90 km, ale bez realizowania straty (hamowania) mam prawie 1 litr więcej (teraz 6.5, było 5.5, a przy spokojnej jeździe do 4.7 potrafiłem zejść).
Ale w mieście różnica sporo wyższa, przy starcie z jedynki, bardzo delikatnie skacze powyżej 20 litrów spalanie chwilowe (na pewno było mniej). Średnia z jazdy ok 8km to ok 10 litrów, a dzisiaj nawet 13, bo stałem trochę w korku (15 minut dłużej). Takie wartości to ja widziałem co najwyżej zimą, kiedy musiałem auto najpierw rozgrzać no i na zimnym silniku jazda.
Co o tym sądzicie?Octavia Tour ICE+
President Harry II ASC + Florida :: AUDIO BLAUPUNKT Hamburg MP68 :: głośniki seria + wygłuszenie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez caprimana kąt wtrysku ustawiony po wymianie rozrządu?
Jeśli pytałeś w tym zakładzie o lakiernika i odesłali po sąsiedzku to ostrzegam,że ja się na nim przejechałem..
Do lakiernika się tam nie umawiam, trochę daleko. Na oruni dolnej znalazłem gościa, który mi pod lakier auto przygotuje za 800zł i zabezpieczy blachę, a lakier pójdzie po kolejnej wypłacie.Octavia Tour ICE+
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez caprimanCoś się zmieniło?
TU ktoś miał podobny problem i przyczyna była w tym co powiedział Ci mechanik
Gdańsk-Bydgoszcz, większość autostradą, co przy ciężkiej nodze zwiększa spalanie, to bez klimy średnia z podróży 7.1. Powinno być mniej, tym bardziej, że wyniki z klimą były niższe. Poza miastem, jadąc bez pośpiechu i korków, minimalizując hamowania, potrafiłem dojść do 4.7 (ok 50 km), tą samą trasę ostatnio bez klimy zrobiłem w 5.5, ale jadąc z ciut wyższą średnią prędkością.
Różnice niewielkie, ale za to jazda po mieście, to takie kwiatki wychodzą. Wyjeżdżam z parkingu, gdzie ok 2 minuty grzeję silnik i czekam na moją gwiazdę, po 500 metrach korek i zerkam na licznik - 79 l/km.... po kolejnych 8 km spada do 11 l/km, ale to moja trasa do pracy i kiedyś ZIMĄ średnia krążyła w okolicach 9 l/km.
Jutro sprawdzę czy szczelnie zamknąłem pokrywę filtra powietrza, bo wymieniałem tuż po rozrządzie.Octavia Tour ICE+
Komentarz
-
-
Witam,
Jeśli chodzi o warsztat , to mimo że jestem tu nowy, i może mało wiem, polecam chłopaków z Soft-Car.pl (Zoltar)
Zrobiłem u nich wymianę rozrządu , oleju w DSG, oleju w silniku, i innych drobnych rzeczy...
Jestem pierwszy raz od bardzo dawna zadowolony z obsługi i fachowości.Pozdrawiam
Tomekkk
Komentarz
-
-
Ja tam konkretnego serwisu nie będą polecał, bo i tak mieszkam zupełnie gdzie indziej.
Tylko tak, poważniejsze naprawy zawsze robię w autoryzowanym serwisie, fakt drożej ale przynajmniej mam pewność że mi nic nie sp... (dopowiedź sobie
). Natomiast jakieś proste prace które wiem, że nie muszę polecać ASO szukam na różnych serwisach z ogłoszeniami bo wiem, że zawsze mi ktoś odpisze.
np. na na favore.pl
jest ponad 6 tys. różnych magików. Natomiast nigdy nie dałbym sobie grzebać w silniku przez mechanika no name.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Automaniak30poważniejsze naprawy zawsze robię w autoryzowanym serwisie, fakt drożej ale przynajmniej mam pewność że mi nic nie sp
może masz szczęście co do ASO, bo tu ogromna ilość forumowiczów
omija z daleka ASO, bo właśnie tam z reguły coś spierdolą->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Jak mi ostatnio w ASO w Gdańsku sprawdzali autko, stwierdzili usterkę ogrzewania lusterek bocznych (powiedzieli , że nie działa i diagnoza elektryka będzie kosztowała ok 200zł+ koszt naprawy - oczywiście nie skorzystałem) , po kilku dniach , rano przy zaparowanych lustrach włączyłem owe "niedziałające ogrzewanie lusterek" i ku mojemu zdziwieniu DZIAŁA bez zastrzeżeń ...
To tylko tak a propo's ASO ...Pozdrawiam
Tomekkk
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TomekkkJak mi ostatnio w ASO w Gdańsku sprawdzali autko, stwierdzili usterkę ogrzewania lusterek bocznych (powiedzieli , że nie działa i diagnoza elektryka będzie kosztowała ok 200zł+ koszt naprawy - oczywiście nie skorzystałem) , po kilku dniach , rano przy zaparowanych lustrach włączyłem owe "niedziałające ogrzewanie lusterek" i ku mojemu zdziwieniu DZIAŁA bez zastrzeżeń ...
To tylko tak a propo's ASO ...
Z moją wiedzą jest coraz lepiej, ale i tak czuję się jakbym w czasach PRLu szedł do jubilera i kupował pierścionek z brylantem nie odróżniając go od zwykłego szkła. W warsztatach potrafią to wykorzystać, więc nie sugerowałbym się ASO, bo tam też pracują tylko ludzie.Octavia Tour ICE+
Komentarz
-
Komentarz